preskoči na sadržaj
 

Link za lajkanje na raspisani natječaj Profil_Klett, Želim stablo:  https://www.profil-klett.hr/prijavljene-skole

 

GLOBE ŠKOLA     -      Gunja!

Što je GLOBE?

GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment ) = Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša

GLOBE je međunarodni znanstveno-obrazovni program koji je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola.

Zamisao o programu GLOBE obznanio je 1994. godine tadašnji američki potpredsjednik Al Gore na Dan planeta Zemlje (22.travnja).

Hrvatska je pristupila ostvarivanju tog svjetskog programa 13. travnja 1995. godine.

U svijetu je više od 20000 škola uključenih u GLOBE program.

 

Koji su ciljevi GLOBE programa?

razvoj svijesti o potrebi očuvanja i zaštite lokalnog i globalnog okoliša

  • osposobljavanje učenika za mjerenja i opažanja koja će pridonijeti boljem znanstvenom razumijevanju različitih ekosustava i cjelovitog sustava planeta Zemlje
  • omogućiti učeničku suradnju s uvaženim znanstvenicima i stvaranje mreže koja povezuje cijeli svijet u jedinstvenu zajednicu s opredjeljenjem djelovanja za dobrobit okoliša
  • obogaćivanje i nadopunjavanje postojećih nastavnih programa prirodoslovlja, geografije, matematike i informatike

 

GLOBE škole u Hrvatskoj

Škola dobiva status GLOBE škole nakon što barem jedan učitelj završi početni modul obuke. Temeljem uspješno savladane obuke voditelja, škola postaje GLOBE škola, njezino se ime i „osobna iskaznica“ pojavljuju na popisu uključenih škola na GLOBE internetskoj stranici.

Trenutno je u Hrvatskoj preko 100 GLOBE škola.

GLOBE voditeljica naše škole je učiteljica Mirjana Franić-Mehičić, a pri radu joj pomažu učiteljice Senka Klišanić i Jasminka Hot.

 

Što rade učenici uključeni u GLOBE program?

Učenici u svom neposrednom okolišu obavljaju različita mjerenja, primjerena svojoj dobi i interesima te mogućnostima škole.

Mogu se obavljati mjerenja i opažanja u području atmosfere, površinskih voda, tla i zemljišnog pokrova. Za svaku vrstu mjerenja i opažanja postoji propisani protokol, mjerni instrumenti i određena dinamika mjerenja. Neka mjerenja se obavljaju svaki dan, neka jednom tjedno ili jednom tijekom određenog godišnjeg doba.

Prikupljeni se podaci putem interneta unose u jedinstvenu svjetsku bazu podataka.

 

Kako GLOBE učenička mjerenja koriste znanstvenicima?

Pomoću učeničkih podataka i rezultata mjerenja, znanstvenici mogu bolje razumjeti i tumačiti stanja te predviđati promjene globalnog okoliša.

Tko sve može vidjeti podatke o rezultatima mjerenja neke škole?

Učenici i svaki posjetitelj GLOBE internetskih stranica

( http://www.globe.gov ) mogu imati uvid u cjelokupnu bazu podataka za svaku GLOBE školu. Ti podaci su najčešće prikazani u obliku grafikona, zemljovida i numeričkih tablica. Moguće je i uspoređivanje učeničkih mjerenja s podacima satelitskih snimanja.

 

RAD za 2015. godinu

Naši GLOBOVCI su sudjelovali na foto natječaju GLOBE at My School Picture Competition za najbolju fotografiju na razini regije Europa i Euroazija. Nakon ulaska u uži izbor, naša fotografija je izabrana za predstavljanje mjeseca prosinca u GLOBE kalendaru za 2015. godinu! Bravo GLOBOVCI!

22.3.2015. - Obilježili smo dan voda. Istraživali smo o vodi i njezinoj važnosti za život. Na plakatu smo izdvojili najvažnije činjenice te ih predstavili svim učenicima naše škole.

17.4.2015. - U okviru akcije Zelena čistka obnovili smo svoju meteorološku kućicu koja je stradala tijekom velike poplave koja je zahvatila Gunju u svibnju 2014. Vrijedne ruke Malih GLOBOVACA izbrusile su drvenu konstrukciju kućice te je zaštitili zaštitnom bojom. Mjerne instrumente smo očistili.

22.4.2015. – Obilježili smo Dan planeta Zemlje. Tražili smo pjesme i izreke o Zemlji, istraživali i našli neke zaista čudne detalje o našem planetu. Sve to smo prikazali na simboličnom plakatu i poručili svim učenicima škole koliko nam je Zemlja važna i zašto je trebamo čuvati!

 

Predstavljanje malih globovaca na Međužupanijskoj smotri Globe škola u Belišću 30.3.2017. - Prezentacija GLOBE 2016., u priloženim dokumentima

Predstavljanje malih globovaca na Međužupanijskoj smotri Globe škola u sLAVONSKOM bRODU 10.3.2017. - Prezentacija GLOBE 2017., u priloženim dokumentima

Link na filmić https://youtu.be/uJa15qfetPU Eart Day Video for GLOBE Gunja-Croatia

 

 

 

 

Dokumenti


Korisni linkovi

Dokumenti za prikaz

TražilicaKalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Koliko dnevno učiš?


Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
preskoči na navigaciju