U tjednu od 16. do 24. listopada 2024. godine obilježili smo Tjedan zdrave hrane provedbom različitih aktivnosti u sklopu FoodEdukators projekta.
S obzirom na sve veće izazove povezane s globalnim prehrambenim sustavom, važno je uključiti učenike u aktivnosti koje će im pomoći da shvate utjecaj hrane na okoliš i zdravlje. Sudjelovanjem u dodatnim aktivnostima FoodEducators inicijative naše učiteljice učinile su važan korak prema podizanju svijesti o značaju hrane, i to organiziranjem zabavnih i poučnih aktivnosti.
Učiteljica biologije Emina Durmić, učiteljica informatike Ivana Marić, školska kuharica Abida Šabanović i učiteljica Vedrana Lukić provele su niz aktivnosti s kojima smo u školi proslavili svijet hrane na interaktivan i poticajan način.
Na satu biologije učenici 7. c razreda naučili su pravilno čitati deklaracije na različitim proizvodima. Naučili su razlikovati naziv proizvoda od naziva hrane, upoznali su neke od dodataka hrani ili aditiva. Zanimljivo im je bilo saznati što znače oznake „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“. Učenici 7. a razreda na satu su obradili temu „Smanjenje otpada i gubitka hrane“ pa su smislili praktične ideje za njihovo smanjenje. Na satu informatike učenici 8. a razreda izradili su školsku kuharicu zdravih recepata i za smanjene bacanja hrane. Bilo im je jako zanimljivo jer sve recepte mogu i sami primijeniti kod kuće.
Najzanimljivija aktivnost održala se u školskoj kuhinji. Učenici 7. a, 7. c i 8. a, te učenici posebnog razrednog odjela s učiteljicom Eminom Muminović, s kuharicom su pripremali zdrave slastice za užinu. Pripremili su i ispekli banana kruh i pravili kuglice od banana i zobenih pahuljica. Osim sto su isprobani recepti jako zdravi, učenici su naučili i kako iskoristiti ostatke voća i spriječiti bacanje u smeće. Banana kruhom isti su se dan i počastili, a zdrave kuglice podijelili su sutradan na užini za sve učenike škole. Sve aktivnosti prikazali smo u kratkom videouratku te se prijavili na natječaj za “Najbolji školski FoodEducators projektni dan”.
ULOGA UČITELJA KLJUČNA JE U STVARANJU SVIJESTI O ODRŽIVOSTI PREHRAMBENOG SUSTAVA.
ZATO POTAKNIMO UČENIKE NA RAZMIŠLJANJE O HRANI, ZDRAVLJU, ODRŽIVOSTI.
učiteljica biologije Emina Durmić